alxxx, nowych nie chcesz
Słabo odbijający pedał sprzęgła przy redukcji
Zwiń
X
-
Słabo odbijający pedał sprzęgła przy redukcji
Witam
Gdzieś około 2 miesięcy temu zauważyłem, że pedał sprzęgła w mojej octavii strasznie słabo odbija. Mianowicie problem pojawia sie przy redukcji z wyższego biega na niższy, wtedy pedał sprzęgła odbija z opóźnieniem (zatrzymuje sie na chwile w podłodze a po chwili odbija). Występuje również problemy ze zmianą biegu, trzeba troszkę mocniej szarpnąc za drążek lub ponownie wcisnąć pedał. Natomiast przy mniejszych prędkościach działa raczej w 80% normalnie. Jeżeli chodzi o zmianę biegu z niższego na wyższy, wszystko działa poprawnie.
Czy ktoś z użytkowników spotkał się z podobnym problemem ??
Dodam jeszcze, że rozrząd, dwumase i wysprzęglik wymieniałem na początku roku (w styczniu). Jakieś 2 tyg temu odpowietrzałem sprzęgło, pomogło trochę na jakieś 2dni
Użytkuję Octavię 1.9 TDI 105km, po chipie - aktualnie 131km , skrzynia 5bieg, rocznik auta 2007.Były 104 kuce ~~ jest 131 kucyków
-
-
miałem podobny temat - pewnego dnia sprzęgło zaczęło odbijać tylko do połowy skoku. Jak się okazało, złamała się kulka na końcu trzpienia pompki sprzęgła i cały wodzik wyskoczył z uchwytu pedału sprzęgła. Pomogła wymiana pompki sprzęgła.
Wsadź głowę pod kierownicę i sprawdź czy tam masz wszystko w porządku
Komentarz
-
-
Wsadziłem tam głowę ale moje laickie oczy nie widza tam usterki....
Co prawda kiedy ręką wciskam pedał sprzęgła wpada jakieś 20-25mm a potem da się odczuć opór. W weekend jeszcze podjadę na konsultacje z mechanikiem i podpowiem mu to i owo może jego doświadczone oczy coś zauważą.
Tak czy owak dzięki za podpowiedzi i będę z tym walczył. Postaram się zdawać relację z postępów :]
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 10 Lip, 14 12:22 ]
wracam do tematu
Wymieniłem wysprzęglik, odpowietrzyłem.... no i pochodziło chwilę i znów to samo....
dzwoniłem do skody mówia że jeszcze można by cięgna sprawdzić....może tam tkwi problem...
nie wiem co z tym fantę robic, będę walczył :]
[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 16:18 ]
rozwiązane :]
Sprzęgło do wymiany :] i wszystko graByły 104 kuce ~~ jest 131 kucyków
Komentarz
-
Komentarz