Słabo odbijający pedał sprzęgła przy redukcji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomasznik
    Classic
    • 2015
    • 5

alxxx, nowych nie chcesz
  • Piotro85
    Classic
    • 2013
    • 23
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam
    Gdzieś około 2 miesięcy temu zauważyłem, że pedał sprzęgła w mojej octavii strasznie słabo odbija. Mianowicie problem pojawia sie przy redukcji z wyższego biega na niższy, wtedy pedał sprzęgła odbija z opóźnieniem (zatrzymuje sie na chwile w podłodze a po chwili odbija). Występuje również problemy ze zmianą biegu, trzeba troszkę mocniej szarpnąc za drążek lub ponownie wcisnąć pedał. Natomiast przy mniejszych prędkościach działa raczej w 80% normalnie. Jeżeli chodzi o zmianę biegu z niższego na wyższy, wszystko działa poprawnie.

Czy ktoś z użytkowników spotkał się z podobnym problemem ??

Dodam jeszcze, że rozrząd, dwumase i wysprzęglik wymieniałem na początku roku (w styczniu). Jakieś 2 tyg temu odpowietrzałem sprzęgło, pomogło trochę na jakieś 2dni

Użytkuję Octavię 1.9 TDI 105km, po chipie - aktualnie 131km , skrzynia 5bieg, rocznik auta 2007.
    Były 104 kuce ~~ jest 131 kucyków

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Piotro85, to może być jeszcze kwestia wysypanej pompy przy pedale sprzęgła lub blokującego się na tulejce prowadzącej łożyska wyciskowego ( powinna być wymieniana przy każdej zmianie sprzęgła/łożyska ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kadmar
        Ambiente
        • 2013
        • 210
        • Octavia III combi (5E5)
        • CRMB 2.0 TDI 150 KM

miałem podobny temat - pewnego dnia sprzęgło zaczęło odbijać tylko do połowy skoku. Jak się okazało, złamała się kulka na końcu trzpienia pompki sprzęgła i cały wodzik wyskoczył z uchwytu pedału sprzęgła. Pomogła wymiana pompki sprzęgła.
        Wsadź głowę pod kierownicę i sprawdź czy tam masz wszystko w porządku

Komentarz

• Piotro85
          Classic
          • 2013
          • 23
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wsadziłem tam głowę ale moje laickie oczy nie widza tam usterki....
          Co prawda kiedy ręką wciskam pedał sprzęgła wpada jakieś 20-25mm a potem da się odczuć opór. W weekend jeszcze podjadę na konsultacje z mechanikiem i podpowiem mu to i owo może jego doświadczone oczy coś zauważą.

Tak czy owak dzięki za podpowiedzi i będę z tym walczył. Postaram się zdawać relację z postępów :]

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 10 Lip, 14 12:22 ]
          wracam do tematu
          Wymieniłem wysprzęglik, odpowietrzyłem.... no i pochodziło chwilę i znów to samo....
          dzwoniłem do skody mówia że jeszcze można by cięgna sprawdzić....może tam tkwi problem...
          nie wiem co z tym fantę robic, będę walczył :]

[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 16:18 ]
          rozwiązane :]

Sprzęgło do wymiany :] i wszystko gra
          Były 104 kuce ~~ jest 131 kucyków

Komentarz

Pracuję...